Tryeza e rrumbullakët lidhur me çështjen e emrit dhe proceset euro-integruese

        Me 12 prill 2010, në hotelin Holiday Inn në
Shkup, QENDRA PËR MIRËKUPTIM DHE BASHKËPUNIM INSTITUCIONAL (QMBI) organizoi
Tryezën e rrumbullakët e cila si temë trajtimi kishte kontestin disavjeçar
lidhur me çështjen e emrit dhe proceset euro-integruese, gjegjësisht: Cilat
janë perspektivat e zgjidhjes së çështjes së emrit, çfarë janë gjasat që një gjë
e tillë gjatë presidencës spanjolle me BE, si mund të reflektojë në shoqëri
zvarritja e këtij kontesti edhe pas 1 korrikut dhe çfarë është kontributi i
faktorit politik shqiptarë në zgjidhjen e çështjes së emrit. 
Fjala e rastit në fillim iu dha kryetarit të
Qendrës për Mirëkuptim dhe Bashkëpunim Institucional, z. Rufat Sherifi, i cili në
favor të sqarimit të idesë së promovimit të QMBI përmes një tryeze të
rrumbullakët e cila si pikë trajtimi do të ketë kontestin e emrit dhe proceset
integruese.
Panelistë të kësaj tryeze të rrumbullakët
ishin z. Abdylaqim Ademi, zëvendës kryeministër në Qeverinë e Republikës së
Maqedonisë; Prof. Dr. Vllado Buçkovski, deputet i LSDM-së në Parlamentin
republikan dhe profesori universitar Prof. Dr. Dimitar Mirçev, përndryshe ish
ambasador i RM në Slloveni.

Në pjesën e dytë të kësaj tryeze të
rrumbullakët, me opinionet dhe qasjet e tyre u paraqitën edhe një numër i
konsiderueshëm i pjesëmarrësve të pranishëm, në mesin e të cilëve edhe deputetët
Tahir Hani nga radhët e Bashkimit Demokratik për Integrim dhe Abedin Zymberi
nga Demokracia e Re; profesorët universitarë Nazmi Maliqi dhe Ylber Sela, si
dhe Llazar Elenovski, kryetar i Këshillit Euro-Atlantik në Maqedoni.